Energetska efikasnost

Print
Energetska efikasnost

Energetska efikasnost (odnosno energetska učinkovitost) je suma isplaniranih i provedenih mjera čiji je cilj smanjenje korištenja energije na što je moguće manju razinu a da pritom razina udobnosti i stopa proizvodnje ostane očuvana.

Pojednostavljeno energetska efikasnost znači upotrijebiti manju količinu energije (energenata) za obavljanje istog posla, odnosno funkcije (grijanje ili hlađenje prostora, rasvjete, proizvodnje i dr.).

Važno je istaknuti da se energetska efikasnost nikako ne smije promatrati kao štednja energije jer štednja podrazumijeva određene ustupke, dok efikasna uporaba energije nikada ne narušava uvjete rada i življenja. Energetska efikasnost rezultira smanjenom potrošnjom energije za istu količinu proizvoda ili usluge, što u konačnici donosi i proporcionalne novčane uštede.


Izdvojene serije profila

  • Serije profila NEWTEC 65 TT, EKU 66 TT i ECOtherm 68 udovoljavaju zahtjevima o energetskoj efikasnosti te su odlična izbor kako za privatne tako i objekte javne namjene.
  • Za izrazito visoke standarde dostupna je i posebna serija profila EUROLINE 76 E sa staklom Ug 0,6 koja može postići vrijednost do Uw 0,97.

Tablica za izračun Uw vrijednosti (Excel)

Tablica za izračun Uw vrijednosti (Excel)U tablici su opisani postupci za proračun koeficijenta prolaska topline prozora i vrata, koji se sastoje od ostakljenja ili neprozirne ispune ugrađene u okvir, sa i bez zaslona.

Uw serije Zekić

Uw serije ZekićKoeficijenti prolaska topline Uw za jednokrilne prozore dimenzija 1230 mm x 1480 mm.

Dokumenti

  • Energetska efikasnost
  • Priznanje